Technológia és kivitelezési útmutató

BETONRECEPTÚRA

– szemszerkezet, cementtartalom, vízhozzáadás, víz-cement tényező és beton adalékszerek hozzáadása változatlan formában és adagolásban,

– a szál a beton adalékszerekkel szemben semleges és alkáli álló,

– a megfelelő konzisztencia beállításához folyósítószert kell alkalmazni, mert a szál hozzáadás következtében a beton terülési értéke csökkenhet.

– konzisztencia: F3 (42-48 cm terüléssel)

A receptúrában tervezett vízmennyiségnél többet hozzáadni szigorúan tilos!

MINŐSÉGELLENŐRZÉS

– a beton minőségének ellenőrzéséről a betongyárban és a helyszínen is gondoskodni kell a vonatkozó előírások betartásával

– gondoskodni kell a szálak helyes elkeveredéséről

A helyszínen meg kell győződni szemrevételezéssel arról, hogy a szál teljesen elkeveredett a betonban:

BEDOLGOZÁS

– a lábazat, illetve szegély széleinél körben, és az oszlopok körül 0.5 cm vastag POLIFOAM habszivacs csík elhelyezése szükséges,

– az oszlopok, szabad szélek, aknák és más kizárások körül pótvasak elhelyezése szükséges a kiegészítő vasalási útmutató alapján,

– a bedolgozás egyaránt lehetséges hagyományos módon és gépekkel, intenzív tömörítés vibrogerendával és merülő vibrátorokkal.

FUGÁK KIVITELEZÉSE

– mezőnagyság a raszterméretek és a lemezvastagság függvényében, az elkészült tartószerkezeti szakvélemény szerint

– a táblák hosszúság / szélesség aránya legfeljebb 1.5 legyen,

– vágott fuga kialakítás esetén a fugavágás a lemezvastagság 1/3-áig, három napon belül elvégezve a vágást,

– a betonpadló pereménél csúsztató hézagot kell biztosítani, ezért nem vasalható össze talpgerendával, támfallal, vagy akna falakkal.

– a fugák esetleges tömítését a lemez készítése után legkorábban 3 hónappal érdemes elvégezni, mert akkorra már a zsugorodás jelentős része lezajlott.

UTÓKEZELÉS

A friss betonfelületre párazáró folyadékot kell felhordani, vagy vízzel el kell árasztani és utána letakarni fóliával.

A PADLÓKÉSZÍTÉS MŰSZAKI FELTÉTELEI ÉS ELŐÍRÁSAI

– az ipari padló építése során a repedésképződés megakadályozása érdekében különleges védelmet kell biztosítani a teljesen zárt csarnokban történő kivitelezéshez (ajtók, ablakok, kapuk, felülvilágítók, tető bezárása vagy ideiglenes fóliázása).

Mindezen védelmek biztosítják azt, hogy a padló felülete alkalmas lesz a huzat, szél miatti lehűlésnek és felületi szárító hatásának, valamint a közvetlen napsugárzásból eredő egyenlőtlen és gyors felmelegedésének, illetve kiszáradásának megakadályozására.

– a beázás mentességet az oldalt és felül zárt, szigetelt épületszerkezetekkel és a végleges, vagy ideiglenes vízelvezetéssel kell biztosítani.

– amennyiben a külső hőmérséklet szükségessé teszi, a csarnokot temperálni kell, a hőmérséklet +5°C fok felett kell lennie.

– a fenti speciális organizációs feltételek teljesítésének elmaradása esetén a padlóban szerkezeti repedések, a felületén pedig mikrorepedések keletkezhetnek.

– a padlóépítés befejeztével az elkészült betonlemez fokozott védelmet igényel, ezért a csarnok nyílászáróit legalább 10 napig zárva kell tartani, mert a huzat, szél, közvetlen napsugárzás károsan befolyásolja a betonlemez szilárdulási folyamatait, a felületén

AZ IPARI PADLÓ HASZNÁLATBA VÉTELE

        0-2 napig          semmilyen terhelés sem megengedett,

        3-5 napig          gyalogosforgalom megengedett,

        6-10 napig       25 % terhelés megengedett,

        11-21 napig     50 % terhelés megengedett,

        22-28 napig     75 % terhelés megengedett,

        28 nap után      100 % terhelés megengedett.